• Edie May Jewellery: Handgjorda silversmycken från Varberg
Payment with Klarna Payment with Swish
Medlem i nätverket #norromVarberg

Skötselråd

 Rengöring

Ditt silversmycke kommer oxidera (=bli missfärgat) med tiden. Det beror på att det finns svavel och fukt i luften. För att göra rent ditt silversmycke från oxidationen är det enklaste och mest miljövänliga sättet att använda aluminiumfolie och bikarbonat. 

Gör så här: 

  1. Lägg en bit aluminiumfolie i en skål av plast, keramik eller glas (som tål värme!)
  2. Lägg i dina silversmycken. OBS! Lägg inte i smycken med stenar, då de kan spricka eller ändra färg av värmechocken!! Se till att smyckena har kontakt med aluminiet. 
  3. Pudra över rikligt med bikarbonat, 3-4 matskedar kanske. 
  4. Häll över kokande vatten. 
  5. Låt ligga ca 10 minuter.
  6. Ta upp, skölj av under rinnande vatten och torka torrt. 
  7. Klart! Nu har du ett silvergnistrande smycke igen! 

Om du använder ditt smycke regelbundet förhindras oxidationen ganska bra, då behöver du mest rengöra det från fett och smuts då och då. 

Då gör du så här:

  1. Rengör ditt smycke i varmt vatten med en aning diskmedel i. En mjuk tandborste är bra att gnugga med lite försiktigt, så fett och smuts lossnar. 
  2. Skölj sedan i ljummet vatten, och torka noggrant så att smycket blir helt torrt.


Hantering

Ta gärna av dig ditt smycke när du tränar och svettas mycket, duscha heller inte med det på. 

Var försiktig om du har en aktivitet eller ett arbete (som hushålls- eller trädgårdsarbete) där du kan fastna med ditt smycke. Ta gärna av det för att undvika onödigt slitage eller en skada på smycket som kanske inte går att reparera. Eller så du inte skadar dig.

Klor, saltvatten och andra kemikalier kan få ditt silversmycke att ändra färg.Förvaring 

Förvara ditt smycke i medföljande påse eller ask så skyddar du det från repor och märken, och även till viss del från oxidering.
Du kommer oundvikligen att få repor och märken på ditt smycke när du använder det. Om reporna stör dig mycket kan du prova att få ditt smycke polerat på nytt. Eller så väljer du att se det som en del av charmen, smycket blir mer unikt och bär på just din historia.